Skip to content
Nieuws

‘Hoe hoger de kwaliteit van het prototype, hoe meer productieproblemen we kunnen voorkomen’

Voordat ontwerpstudio DUNC een nieuw product produceert, laten zij SKM meerdere prototypes maken. Directeur Ruud Groeneveld vertelt waarom hij voor zijn bureau uit Oestgeest de modellen laat maken in Helmond.

 

‘Na mijn studie in Delft, zette ik samen met mijn compagnon Laurence Venne ons ontwerpbureau op. Wat ons anders maakt dan andere bureaus is onze pragmatische aanpak en de focus op elektronica-behuizingen. Wij designen niet alleen de behuizingen, wij engineeren, testen en fabriceren ook de producten die we tekenen.

Productieproblemen voorkomen

Problemen die aan het licht komen nadat de productiegereedschappen zijn gemaakt, kunnen qua kosten en doorlooptijd erg pijnlijk zijn. Doordat we ook de verantwoording nemen voor de productie, zijn we super gefocust om onze ontwerpen goed te testen. Dit doen we door voor iedere fase meerdere modellen te laten maken. Om goed te kunnen testen, is de kwaliteit van het prototype erg belangrijk. Hoe hoger de kwaliteit, hoe meer productieproblemen we kunnen voorkomen.

Hoge kwaliteit

Voor het laten maken van onze prototypes hebben we verschillende 3D-printingbedrijven geprobeerd, ook uit onze eigen regio. Wat SKM onderscheidt is de hoge kwaliteit. De machines van SKM zijn zó nauwkeurig dat een model er perfect glad uitkomt. Zo is bijvoorbeeld de resolutie van de stereolithografie modellen enorm hoog. Bij het spuitgieten wordt gewerkt met kleine lossingshoeken in de mal. SKM kan dit goed reproduceren en zorgt ervoor dat er geen enkel opbouwribbeltje te zien is op het prototype, waardoor wij goed inzicht krijgen in de werking en passing van het ontwerp.

Mechanische eigenschappen testen

Een andere techniek die we vaak gebruiken is vacuümgieten. Bij het ontwerpen van elektronica-behuizingen wordt de keuze van het specifieke kunststof bepaald door de eisen waaraan het product moet voldoen. Door vacuümcasting met polyurethaan kunnen wij de mechanische eigenschappen van de verschillende soorten kunststoffen simuleren en testen. Met behulp van een val-, vlam- of IP-test met de prototypen kunnen we goed beoordelen of de speciale materiaaleigenschappen aan de beoogde producteisen kan voldoen.

Goede communicatie, flexibel en snel

SKM levert voor ons niet alleen goede modellen, maar zijn ook duidelijk in hun communicatie. Wanneer Dirk en Jeroen ons iets beloven, dan kunnen we daarop bouwen. Indien iets niet mogelijk is, dan geven ze dat zo snel mogelijk aan. En ziet een prototype er toch een keer anders uit dan we hebben ontworpen? Dan passen ze het model gewoon aan. Hoge kwaliteit, flexibiliteit, snelheid en goede communicatie, daarom kies ik voor iedere fase van productontwikkeling voor SKM!’

Ook een prototype laten maken?

Wil jij net als Ruud een prototype laten maken van jouw idee of ontwerp? Neem dan contact met ons op. Wij informeren je graag over de mogelijkheden!

Deel ons nieuws

Blijf op de hoogte!

Wij nodigen je graag uit om je in te schrijven op onze maandelijkse nieuwsbrief.