Skip to content
Nieuws

Zelfrijdende shuttle van de toekomst

Op nog geen 500 meter afstand van SKM, ontwikkelde Altran Engineering een innovatieve zelfrijdende shuttle in opdracht van 2getthere. Wat je aan de buitenkant niet ziet, is SKM’s bijdrage aan het interieur van deze smart mobility oplossing. Han van der Weerden liet als inkoper bij Altran diverse interieurdelen maken door SKM.

 

Han werkt al sinds de beginjaren van SKM met ons aan de ontwikkeling van prototypes en kleine series van automotive oplossingen. De samenwerking intensiveerde in 2016 met de productie van de zelfrijdende shuttles van 2getthere. “Deze voertuigen noemen we ook wel ‘people movers’. In deze 6 meter lange minibussen kunnen 22 passagiers volledig autonoom vervoerd worden. Dus zonder een menselijke chauffeur. De shuttles worden automatisch bijgeladen bij het in- en uitstappen van de passagiers door een ‘charging plate’ onder de shuttle.”

Bescherming van sensoren en elektra

Het voertuig ziet er aan de buitenkant strak gestileerd uit. “Maar van binnen zit de shuttle vol sensoren en elektronica”, benadrukt Han. En aan de binnenkant van de voertuigen zit ook SKM’s bijdrage. “SKM heeft voor ons diverse interieurdelen gemaakt die als bescherming van de elektronica dienen. Bijvoorbeeld voor de lichtbak waar de eindbestemming opstaat, maakte SKM de kap die de binnenkant beschermt.” De meeste afdekkappen en covers zijn gemaakt doormiddel van vacuümgieten. Maar ook stereolithografie (SLA) en selectief laser sinteren (SLS) werden toegepast voor het printen van de interieurdelen.

Meer shuttles in de toekomst

De eerste 6 shuttles rijden inmiddels rond op bedrijventerrein Rivium in Gouda. Han kan alvast delen dat er een nieuwe serie van de slimme voertuigen in aantocht is. ‘Met de overname van 2getthere door ZF, zijn er toekomstplannen om de shuttles op grotere schaal te produceren.’

Daar dragen wij als SKM graag ons steentje aan bij in de toekomst!

 

Deel ons nieuws

Blijf op de hoogte!

Wij nodigen je graag uit om je in te schrijven op onze maandelijkse nieuwsbrief.