Skip to content

Vacuümgieten

Is vacuümgieten een optie voor jouw bedrijf?

Heb je een product wat je in een kleine oplage op de markt wil brengen? Heb je een nul-serie voor ogen voordat je het spuitgietproces op gaat starten? Of wil je juist de mechanische eigenschappen van het te spuitgieten materiaal testen? Laten de levertijden van de spuitgietmatrijzen te lang op zich wachten?  

Dan is vacuümgieten een interessante en aantrekkelijke optie. Met vacuümgieten zijn de mogelijkheden bijna eindeloos! Je hebt de keuze uit allerlei kunststoffen, kleuren en afwerkingsniveaus. Doordat wij de mallen zelf produceren, heb je het hele proces in eigen hand.

LMF_20150415_SKM_3889

Werkwijze

Alvorens er gestart kan worden met het vacuümgieten, dient er eerst een moedermodel gemaakt te worden. Een 3D print, vervaardigd middels SLA of DLP, is hiervoor bij uitstek geschikt. Het moedermodel wordt gefinished in de gewenste afwerkingsgraad. Diverse glansgradaties zijn hierbij mogelijk. Ook het aanbrengen van een VDI structuur is geen probleem. Het afgewerkte model kan hierna gebruikt worden als basis om een siliconen mal te maken. 

Wanneer de mal gereed is, kan deze gebruikt worden om exacte en nauwkeurige kopieën te maken maar dan met de gewenste materiaal eigenschappen. Het aantal producten wat met een mal geproduceerd kan worden is sterk afhankelijk van de complexiteit van het product en het te gebruiken gietmateriaal. Gemiddeld gaat een mal tot 25 afgietingen mee.

SKM Rapid Modelling Foto's Dave van Hout-0540-2

Voordelen

Vacuümgieten is een ideaal proces om kleine series te produceren. Daar waar je met spuitgieten veelal te maken heb met dure matrijzen en langere doorlooptijden, kun je met vacuümgieten tegen relatief lage kosten en kortere doorlooptijden toch hoogwaardige kunststof producten produceren die tevens zeer goed als eindproduct te gebruiken zijn.

Doordat SKM de mallen zelf produceert, hebben we het totale vervaardigingsprocedé in de hand. Dit heeft een voordeel qua snelheid, flexibiliteit en kostprijs.