Skip to content

Plastic gieten en spuitgieten

Heeft men het over plastic gieten dan wordt daar dikwijls het procedé van vacuümgieten mee bedoeld. Dit is een ideale vorm van plastic productie wanneer men een product in een relatief kleine oplage op de markt wil brengen. Dikwijls wordt er dan aan de hand van deze oplage feedback gevraagd aan innovators in de betreffende (consumenten)markt. Deze methode van vervaardiging wordt ook vaak toegepast voorafgaand aan het spuitgieten van een definitief product uit plastic. De opstartkosten voor vacuümgieten zijn namelijk relatief beperkt.

Door middel van 3d-printing vervaardigen wij allereerst een moedermodel dat als basis dient voor realisatie van een niet hechtende siliconen mal. Deze gaat normaliter 10-tallen malen mee t.b.v. productie. Door middel van een vacuüm worden de vloeibare elastomeren perfect in de mal getrokken en ontstaat na afkoeling een perfect eindproduct.

SKM Rapid Modelling Foto's Dave van Hout-8082

Plastic spuitgieten

Producten van plastic zijn ook zeer geschikt om te spuitgieten. Ook hierbij wordt gebruik gemaakt van een mal. Realisatie daarvan is echter kostbaarder waardoor deze methode van plastic productie vaak pas wordt toegepast wanneer zekerheid over het eindproduct is verkregen.

Het spuitgieten van plastic producten geschiedt vaak in grotere oplages waardoor de malinvestering snel wordt terugverdiend. De productiekosten per eenheid zijn beperkt, mede door de sterke mate van automatisering. Ook kunnen malontwerpen zo vervaardigd worden dat een minimale hoeveelheid compound benodigd is.

SKM Rapid Modelling Foto's Dave van Hout-0530

SKM = all-in-one

Technieken als plastic gieten, plastic spuitgieten maar ook allerlei methoden van 3d-printing zijn complementair aan elkaar. SKM beheerst al deze vormen van plastic productie om in verschillende fasen van productontwikkeling tot productie zijn klanten op een kostenvriendelijke wijze te kunnen ondersteunen.

Met kennis, techniek en een klantgerichte houding maken wij alles voor u mogelijk.