Skip to content

Plastic producten laten maken

Plastic omvat een brede verzameling semi-synthetische materialen die allen als kenmerk hebben dat ze polymeren als hoofdingrediënt gebruiken. Plastic productie is als gevolg van de kenmerken van de verschillende grondstoffen die tot deze ‘familie’ behoren, in de loop der tijd enorm toegenomen. Er zijn dan ook veel verschillende vormen van plastic productie mogelijk zoals extruderen, persen en spuitgieten van vervormbare grondstoffen tot eindproducten.

Bij veel technieken tot verwerking van plastic moet men een mal laten maken, zoals in geval van extrusie of spuitgieten. Dat vergt dikwijls eenmalige investeringskosten. Door plastic compounds intrinsiek aan te passen is het mogelijk om producten met verschillende eigenschappen te vervaardigen. Lichtgewichtheid, flexibiliteit en een lage kostprijs per eenheid zijn kenmerken.

SKM Rapid Modelling Foto's Dave van Hout-8082

Niet altijd noodzakelijk om i.g.v. plastic producten een mal te laten maken

De tijd heeft niet stil gestaan en inmiddels zijn er veel nieuwe mogelijkheden om plastic producten te laten maken bijgekomen. Sinds 10-tallen jaren zijn de technieken omtrent 3D-printen namelijk enorm verfijnd. Daarbij kunnen producten zonder gebruik van een mal worden gerealiseerd vanuit een specifieke opbouwmethode door middel van printen.

Dergelijke technieken zijn ideaal wanneer het productontwerp nog in een latere fase moet worden gefinetuned. Het is daardoor mogelijk om eerst een optimaal ontwerp t.b.v. het plastic product te vervaardigen en pas wanneer dit gereed is, een mal te laten maken t.b.v. een productiemethode die beter opschaalbaar is zoals spuitgieten of thermoforming.

SKM Rapid Modelling Foto's Dave van Hout-0530

SKM heeft alles in huis

Onze rapid modelling experts beschikken zowel over de kennis als de technieken om u in het totale traject van productontwerp tot opschaling te ondersteunen. Afgezien van 3D-printing en opschaalbare productietechnieken, kunt u door hen ook plastic producten laten maken o.b.v. meer conventionele materiaalbewerkingsmethoden zoals verspanende technieken.

Om u in het proces van plastic productie volledig te kunnen faciliteren, is bovendien ook het laten uitvoeren van finishing, bijvoorbeeld in de vorm van het aanbrengen van een hoogwaardige eindcoating, een optie.