Skip to content

Vacuümgieten

Vacuümgieten in kleine oplage

Wanneer je een product in kleine series wilt vermarkten of wanneer je een nul-serie wilt maken voordat je een kostbaar spuitgietproces gaat in richten, dan is vacuümgieten een uiterst geschikte methode om mee te beginnen. Spuitgietmatrijzen worden vaak gemaakt voor het realiseren van grote aantallen. De investering is groot en de levertijd van de bijbehorende matrijzen is vaak lang. SKM helpt je bij een dergelijk vraagstuk door (eerst) te kiezen voor vacuümgieten van jouw producten in een kleine oplage.

LMF_20150415_SKM_3889

Vacuümgieten van kleine series

Vacuümgieten kan anders dan veel andere productiemethoden toegepast worden op het maken van producten in kleine oplage. Het staat bekend als een van de meest essentiële gietmethoden die toepasbaar zijn om materiaal in een bepaalde vorm te trekken. Het materiaal in gesmolten vorm vloeit in de richting van de malvorm als gevolg van de luchtdruk waarna de lucht uit de vorm wordt verwijderd en volledig wordt opgevuld. Kleine delen met uiterst fijne details zijn daardoor mogelijk.

Afgezien van het voordeel dat vacuümgieten in kleine series kan plaatsvinden, zijn er nog meer voordelen van deze vervaardigingstechniek. Het is namelijk een techniek die zeer geschikt is voor het verwerken van zowel ferro- als non-ferrometalen. Dat proces houdt in dat een gesmolten substantie onder vacuüm omstandigheden in een mal wordt getrokken waardoor de insluiting van ongewenste zaken zoals lucht, schuim of andere onzuiverheden en dergelijke nagenoeg wordt uitgesloten.

SKM Rapid Modelling Foto's Dave van Hout-0530

SKM: alle technieken voor rapid modelling in huis

Vacuümgieten in kleine oplage is een aantrekkelijke optie. Niet alleen zijn er eindeloos veel mogelijkheden qua vorm. Ook is er, afgezien van de toepasbaarheid van verschillende soorten metalen, sprake van de toepasbaarheid van verschillende soorten kunststoffen. Toepassing van kunststof is in een groot aantal kleuren en afwerkingsniveaus mogelijk.

Heb je behoefte aan een andere productiemethode dan vacuümgieten in kleine series? Bij SKM vind je legio productiemogelijkheden en -technieken onder 1 en hetzelfde dak. In jouw productontwikkeling kunnen wij je daarom in meerdere fasen van dienst zijn met verschillende vervaardigingsmethoden. Onze specialisten adviseren je daarover graag.