Skip to content

SLS printen

SLS als 3D-printtechniek

Een van de 3D-printtechnieken die in de praktijk het meest worden ingezet, is SLS oftewel Selective Laser Sintering. 

Hierbij worden de te printen modellen opgebouwd uit zogenaamd nylonpoeder dat in zeer dunne laagjes wordt aangebracht waardoor het model langzaam in 3D wordt opgebouwd.

 De laagjes nylonpoeder worden tijdens SLS printen door middel van lasertechniek aan elkaar gesmolten. 

De verschillende lagen hechten sterk aan elkaar. 

Daardoor ontstaan goed belastbare modellen die tegen een stootje kunnen. 

Afgezien van het nylon kan ten behoeve van speciale toepassingen ook ander materiaal gebruikt worden bij deze printtechniek.

A_Mal_D_SKM Rapid Modelling Foto's Dave van Hout-572
A_Mal_E_SKM Rapid Modelling Foto's Dave van Hout-582

SLS protoypes / mockups

SKM zet de techniek van SLS printen onder meer in om modellen voor zijn cliënten te vervaardigen.

Gelet op de karakteristieken van deze techniek is het niet noodzakelijk om grote gereedschap investeringen te doen zoals in geval van spuitgieten hetgeen met behulp van kostbare mallen geschiedt. 

Productie in zeer kleine oplages is in geval van een printtechniek als SLS dan ook mogelijk.

Veel van onze klanten laten SKM door middel van SLS printen prototypes en mock-ups vervaardigen. Ook behuizingen en schaalmodellen kunnen zeer goed door middel van deze techniek worden gefabriceerd. 

Het betreft echter geen techniek die alleen maar geschikt is voor modelling. Door de grote belastbaarheid van het materiaal kan men ook daadwerkelijk functionele eindproducten laten vervaardigen met behulp van deze 3D-printtechniek.

 Het materiaal kan ook worden nabewerkt en kan in een grote hoeveelheid kleuren worden geleverd. Daarnaast is het mogelijk om specifieke oppervlaktecoatings aan te brengen.

SKM Rapid Modelling Foto's Dave van Hout-1461

SKM Rapid is van alle markten thuis qua modelling

De professionals van SKM denken actief met u mee ten aanzien van de producten die u wilt laten vervaardigen. De oplages waarmee dat geschiedt, spelen daarin een belangrijke rol alsmede de gewenste producteigenschappen. 

SLS printen is bijvoorbeeld minder geschikt voor modellen die kleine details bevatten. Ook extreme gladheid van het oppervlak van uw product zal door middel van deze printtechniek niet gerealiseerd kunnen worden.

SKM beheerst afgezien van SLS printen nog diverse andere modellingtechnieken die tot producten met unieke eigenschappen leiden. Wij adviseren u graag ten aanzien van de voor uw situatie meest geschikte techniek.