Skip to content

Spuitgieten

Plastic spuitgieten

In de jaren 80 waren enkele specialisten de drijvende krachten achter de techniek van 3D-printing die destijds onder meer bij Philips in Eindhoven werd ontwikkeld. Deze specialisten zijn in 1997 de oprichters van SKM Rapid Modelling geworden. Inmiddels heeft onze organisatie zich een groot aantal productiemethoden eigen gemaakt waaronder ook plastic spuitgieten en verspanende technieken. Daarmee maken wij onder ander prototypes, zichtmodellen en nul-series. Ook door de inzet van de mogelijkheid van plastic spuitgieten, worden de productideeën van al onze klanten dagelijks werkelijkheid.
LMF_20150415_SKM_4239

Wanneer plastic spuitgieten als productiemethode kiezen?

Spuitgieten kan worden gezien als een vormgeeftechniek voor diverse grondstoffen. Spuitgieten van plastic oftewel thermoplasten is een bekende productiemethode. Maar dit proces kan ook worden toegepast voor thermoharders en metalen die een laag smeltpunt hebben. De mallen die voor het proces worden gebruikt zijn namelijk meestal van metaal met een veel hoger smeltpunt.

Bij plastic spuitgieten en bij de inzet van spuitgietprocessen van andere materialen, wordt vaak gebruikt gemaakt van meerdelige matrijzen. De helften van die matrijzen worden op geautomatiseerde wijze tegen elkaar gedrukt waarna een vloeibare substantie (plastic, thermoharder of metaal) in de mal wordt gespoten onder hoge druk. De vloeistof hardt vervolgens, al dan niet door middel van additionele koeling uit, en wordt na uitharding uit de mal gestoten. Dit proces gaat razendsnel.

SKM Rapid Modelling Foto's Dave van Hout-1461

Maatwerk bij SKM

Wanneer er besloten wordt om producten te laten maken door middel van de productiemethode van plastic spuitgieten, dan kunnen grote oplages met relatief beperkte kosten worden gerealiseerd. De kosten voor ontwikkeling van de mal zijn vaak nog het hoogst. Onze techneuten denken in die ontwikkeling echter nadrukkelijk met je mee, ook over jouw optimale productontwerp. Op die manier kun je plastic spuitgieten bijvoorbeeld inzetten voor producten met optimale, grondstofbesparende dunwandigheid, zonder concessies te hoeven doen aan de productkwaliteit.

Meer weten? Neem contact met ons op!