Skip to content

Nulserie door middel van vacuümgieten

Kleine oplage

Er zijn verschillende aanleidingen om van een vervaardigingsmethodiek als vacuümgieten gebruik te maken. Als expert op het gebied van rapid modelling beheerst SKM uit Helmond deze en andere methoden vanzelfsprekend uitstekend.

Is er sprake van een product dat men eerst in kleine oplage op de markt wil brengen? Bijvoorbeeld wellicht om de animo onder klanten te peilen en gebruiksfeedback te verkrijgen? Dan is de inzet van grootschalige productiemethoden zoals spuitgieten vaak nog te kostbaar. Door middel van vacuümtechniek kan men echter een product in kleine oplage voortbrengen, zonder dat men met hoge opstartkosten te maken krijgt.

LMF_20150415_SKM_3889

Hoe werkt vacuüm casting van een kleine serie?

Bij deze productvervaardigingsmethode worden elastomeren gegoten in een mal. Deze wordt zodanig ontworpen dat er tijdens het gietproces sprake is van een vacuüm, waardoor het vloeibare materiaal in de mal getrokken wordt.

Als eerste stap in dit procedé vervaardigt SKM een moedermodel op basis van een 3D printtechniek. Hiermee ontstaat een eerste versie van het product. Dit model wordt vervolgens gebruikt om een siliconen mal te realiseren die als tooling voor het vervaardigen van een kleine productserie dient.

Een mal ten behoeve van vacuüm casting kan gebruikt worden om gemiddeld een 20- tot 30-tal gietproducten mee te vervaardigen, allen een exacte kopie van het moedermodel. In geval van een eenvoudig productontwerp gaan dergelijke mallen echter aanzienlijk langer mee.

SKM-Rapid-3d-printing-ontwerp

Uw partner in rapid modelling

Alvorens over te gaan tot grootschalige productie is optimalisatie van productdesign noodzakelijk. Dat is waarin SKM u faciliteert. Door middel van onze brede modelling expertise, ons uitgebreide machinepark en onze vergaande kennis en ervaring, leggen wij samen met u de basis voor een succesvol product.

Afgezien van vacuümgieten ter realisatie van een kleine nulserie, beheersen wij nog diverse andere productietechnieken ten behoeve van uw ontwikkelproces. In overleg met u bepalen wij welke methodiek het beste kan worden ingezet.