Vacuümgieten

Vacuüm gieten is een techniek die het mogelijk maakt om in een kort tijdsbestek en tegen relatief lage kosten kleine series te produceren,  met behulp van siliconenmatrijzen.

Om een siliconenmatrijs te maken, is een moedermodel nodig. In de meeste gevallen is dit een afgewerkt SLA-product. Bestaande voorwerpen kunnen hiervoor echter ook gebruikt worden.

De levensduur van een siliconenmatrijs hangt af van het aantal antilossingen in een product en de gekozen giethars. Dit kan variëren van 10 tot 60 afgietingen. Gemiddeld kunnen er ongeveer 25 afgietingen uit een siliconenmatrijs gehaald worden.

Een zeer groot aanbod van Polyurethane gietharsen maakt het mogelijk dat er veel kunststofsoorten nagebootst kunnen worden. Te denken valt aan bijvoorbeeld PP, ABS, PC, rubber, siliconen, etc. De kwaliteit van het vacuüm gevormd materiaal benaderd de uiteindelijke spuitgietkwaliteit goed. Doordat het merendeel van de harsen kleurbaar is, kunnen bijna alle kleuren benaderd worden.

Zaken als food approval of vlamwerende materialen behoren eveneens tot de mogelijkheden.

Verder ontleent de techniek zich goed voor het ingieten van metalen en/of kunststof delen. 2K-gieten behoort eveneens tot de mogelijkheden.

Naast het afgieten in Polyurethaan harsen heeft SKM ook ervaring in het afgieten in PA6 en PA12, vanwege de voedselveiligheid goedgekeurd door de FDA, de hoogste voedselveiligheidsinstantie ter wereld. SKM Rapid is de enige met deze belangrijke toestemming.

Redenen om voor vacuüm gieten te kiezen:

  • Er moeten kleine series gemaakt worden
  • Het product moet specifieke materiaaleigenschappen hebben

Enkele producten:

producten