Skip to content

Spuitgieten

Spuitgieten aluminium

Eind jaren 80 waren Joop Soetens, Jos Meulendijk en Rudolf van Kersbergen de drijvende krachten achter de ontwikkeling van de 3D-printing bij Philips. In 1997 werd vanuit die kennis SKM opgericht. Vandaag de dag staat de nieuwe generatie ‘rapid modellers’ aan het roer. Dagelijks worden er ideeën die bestaan in de hoofden van onze klanten omgevormd tot fysieke werkelijkheid. Hierbij worden de nieuwste technieken gebruikt, bijvoorbeeld op het gebied van spuitgieten van aluminium.
LMF_20150415_SKM_4239

Spuitgieten aluminium als productiemethode

Met behulp van diverse technieken zoals onder andere spuitgieten van aluminium en andere materialen. Ook met behulp van 3d-printing, vervaardigen wij prototypes, zichtmodellen en nul-series. De te gebruiken technieken die worden bepaald hangt af van het doel en de karakteristieken van het product. Wanneer er voor producten van het materiaal aluminium gekozen wordt, dan is het spuitgieten van aluminium een mogelijke toepassing. Standaard worden vooral polymeren gebruikt bij spuitgietprocessen. Echter ook dit metaal kan worden toegepast.

Spuitgieten kan gezien worden als een gietproces dat in de spuitgietmachine volledig geautomatiseerd wordt uitgevoerd. Een duo van matrijshelften wordt daartoe tegen elkaar gedrukt waarna het vloeibare aluminium er onder hoge druk (variërend van 0,3 tot 7 bar) in wordt gespoten. Na het afkoelen hardt het product uit en wordt het uit de matrijs gestoten.

SKM Rapid Modelling Foto's Dave van Hout-1461

Voordelen van deze productiemethode

Het spuitgieten van aluminium is mogelijk doordat matrijzen van staal gemaakt kunnen worden. Staal heeft een relatief hoog smeltpunt. Metalen met een lager smeltpunt waaronder aluminium maar bijvoorbeeld ook koper, lood en zink, zijn daardoor toepasbaar in een proces van spuitgieten. Spuitgieten van aluminium heeft onder andere als voordeel dat het ook geschikt is voor grote series of aantallen, dat de oppervlaktekwaliteit direct goed is en dat weinig nabewerking noodzakelijk is.

Heb je vragen over de optie van spuitgieten van aluminium, neem dan contact met ons op.