Skip to content

3D Printing

Hoe werkt het?

SKM werkt met 3 verschillende 3D-printtechnieken: stereolithografie (SLA), digital light processing (DLP) en selectief laser sinteren (SLS). Deze 3D printing technieken worden veel gebruikt voor het maken van modellen t.b.v. de industrie, retail, automotive en medische wereld.

SKM Rapid Modelling Foto's Dave van Hout-0191

SLA

3D printing op basis van SLA maakt het mogelijk om nauwkeurige, high-end zichtmodellen te produceren. Met SLA worden tevens ook de mastermodellen voor siliconenmallen geprint. Modellen worden laagsgewijs opgebouwd uit een vloeistof in laagdiktes van 0,1 – 0,15 mm. Het geprinte model kan bovendien in iedere gewenste kleur, glansgraad en structuur afgelakt en afgewerkt worden. Zo kun je gericht jouw idee verder ontwikkelen.

Voor het printen met de SLA techniek biedt SKM 3 materialen aan: Xtreme (grijs), Watershed (transparant) en Evolve (wit). Alle materialen hebben zijn eigen specifieke eigenschappen die een oplossing kunnen bieden voor jouw vraagstuk.

A_plastic1_SKM Rapid Modelling Foto's Dave van Hout-007
A_wit_poeder_SKM Rapid Modelling Foto's Dave van Hout-122

SLS

Wanneer een model functioneel getest moet worden, wordt de SLS-printing techniek gebruikt. Ook met SLS-printing worden de modellen laagsgewijs geprint (0,1mm). Het voordeel ten opzichte van DLP en SLA is dat het model mechanisch een stuk sterker is. Daarnaast is een SLS print meestal goedkoper in vergelijking tot SLA en DLP waardoor het vaak ingezet wordt ter realisatie van het eerste volumemodel van een product of onderdeel.

DLP

Er wordt voor DLP-printing gekozen wanneer het model erg klein, fragiel of zeer gedetailleerd is. DLP-printing komt erg overeen met SLA-printing, maar zorgt voor een nog nauwkeuriger eindresultaat doormiddel van laagdiktes tot slechts 10 micron (0,01mm). 

Met DLP is het tevens mogelijk om rubber te printen. Voor deze techniek gebruiken we de volgende materialen: PRO BLK 10, Rigid White, Rubber 65A BLK, MED-WHT 10 en FLEX-BLK 20.

Rubber65A